plandelman banner 2

Het begrip plandelen werd door de Volkskrant al uitgeroepen tot Woord van de Week, behandeld in het Jeugdjournaal en omarmd door het Instituut voor de Nederlandse Taal. Dit jaar krijgt het hopelijk ook een plaatsje in het woordenboek. En in ieder geval wordt er dit jaar flink geplandeld op speciale dagen in o.a.  Utrecht, Renkum, Eindhoven en Arnhem.

Plandelen kun je natuurlijk altijd en vooral: overal. Dit jaar keert Plandelman voor de derde keer terug naar Utrecht, waar van 27 t/m 30 juni DE UTRECHTSE PLANDELDAGEN plaatsvinden. Op zaterdag 8 juni wordt DE 2DE RENKUMSE PLANDELDAG georganiseerd. Vorig jaar leverde die dag op de Veluwezoom maar liefst 100 vuilniszakken vol aan zwerfafval uit de natuur op. In het najaar, op zaterdag 14 september, gaat Plandelman letterlijk terug naar zijn roots voor DE 1STE EINDHOVENSE PLANDELDAG. Die wordt georganiseerd samen met stichting TroepTroopers Eindhoven, de lokale club die in alle hoeken van 040 vrijwilligers op de been brengt en die al 5860 kilo aan zwerfafval van straat plukte. Op zaterdag 21 september bundelt Plandelman de krachten met o.a. Heel Arnhem dat 400 vrijwilligers telt, voor DE 1STE ARNHEMSE PLANDELDAG.

Coming soon: De Utrechtse Plandeldagen van 27 t/m 30 juni
Nergens wordt zo fanatiek geplandeld als in Utrecht. Vorig jaar kleurden een waar leger van vrijwilligers meer dan 2000 straten, stoepen, schoolpleinen en steegjes schoon, met hulp van de gratis app WePlog. De gemeente Utrecht, die de Plandeldag een warm hart toedraagt, heeft als slogan #utrechtonsschonestadsie en deelde de afgelopen jaren al meer dan 10.000 afvalgrijpers uit onder bewoners. Op de afgelopen Utrechtse Plandeldag werd meer dan 19 procent van de stad opgeschoond. Een ander opvallend resultaat: het aantal blikjes in het zwerfafval bleek met maar liefst 86% te zijn afgenomen.

Belangrijke Plandeldata 2024

Za 8 juni: De 2de Renkumse Plandeldag – diverse activiteiten in Doorwerth, Heelsum, Heveadorp, Oosterbeek, Renkum en Wolfheze

Do 27 t/m zo 30 juni: De Utrechtse Plandeldagen

Za 6 juli: Landelijke Peukmeuk @ Utrecht – Plandelman gooit de peuk erin!

Za 14 september: De 1ste Eindhovense Plandeldag

Za 21 september: De 1ste Arnhemse Plandeldag