plandelman banner 2

Op zaterdagochtend 9 maart steken Utrechtse plandelaars, ploggers en andere opruimhelden de koppen bij elkaar op een exclusief evenement, om ervaringen te delen, inspiratie op te doen en elkaar beter te leren kennen. Met workshops, live optredens, talks van experts en een keynote lezing van Elisah ‘Zero Waste’ Pals over hoe zij en wij een afvalvrije wereld kunnen realiseren. En uiteraard wordt er ook een stukje geplandeld.

De koffie staat klaar vanaf 9:30 (neem wel je eigen beker mee!) en om 10:00 gaan we van start in Huis van Vrede, Trumanlaan 70 Utrecht en rond 13:00 is er een lunch. Hier kun je je aanmelden.

Met live muziek van de Utrechtse wereldreiziger/theatermaker/muzikant Tjerk Ridder, die met zijn ezel Lodewijk in de voetsporen van Sint Maarten trad, 1234 km van de Eiffeltoren naar de Martinitoren.

In het workshop- en minimasterclasses gedeelte leert kunstenaar Sandra Westgeest hoe ze van ‘waardeloze’ blikjes die ze voor haar voordeur in Lombok van straat vist fantastische kunstcreaties maakt. Van trash op straat tot kunst aan de muur. 

Uit België komt een van de makers van de app WePlog je persoonlijk demonstreren hoe je deze app gebruikt om jouw en andermans straatje van rood naar groen te doen verschieten. 

Met de presentatie van platform BuurtNatuur030 krijgt de vergroener in jou een boost en met die van Zero Waste Utrecht schroef je haast direct jouw CO2-voetafdruk naar beneden.

In de brainstormsessies kun je met de gemeente sparren over oplossingen voor het zwerfafvalfenomeen of met de Plandelman over het programma van De 3de Utrechtse Plandeldag later dit jaar. En er is wat te winnen met een grote quiz en wat te lekkers op te scheppen bij de afsluitende lunch.

OVERZICHT WORKSHOP & PRESENTATIES

1. WePlog voor beginners
De app WePlog -óók voor plandelaars- helpen iedereen op weg met hoe je met deze app jouw schoonmaakroute (en wijk) op de kaart zet en met andere opruimhelden heel Utrecht van rood naar groen transformeert. Niet alleen theorie maar ook praktijk, met klein stukje Kanaleneiland.

2. Creatief met blik
Wegens doorslaand succes geprolongeerd, maar nu eindelijk fysiek en voelbaar! Kunstenaar Sandra Westgeest uit Lombok zien hoe ze van 'waardeloze' blikjes die ze voor haar eigen voordeur van straat vist fantastische kunstobjecten maakt die in galeries over de hele wereld hangen. Blikken kevers en andere wonderlijke insecten. Van trash tot kunst.

3. Verminder jouw plastic voetafdruk
Omdat voorkomen beter is dan genezen! De Zero pakken de bron aan, door het liefst geen plastic in huis te halen en zo min mogelijk afval te produceren. En dat is heel goed te doen en nog leuk ook, en daarom delen ze hun beste tips.

4. Presentatie BuurtNatuur030
De buurtvergroeners achter het digitale portaal waar binnenkort ook opruimhelden te vinden zijn presenteren een inspiratiesessie.

5. Coach de Coach: in dialoog met de gemeente
Robert Camphuysen is een van de vier Schone Stad-coaches en vandaag is hij vraagbaak en klankbord. Hij wil vooral weten waar gemeente en inwoners elkaar kunnen versterken.

6. The wisdom of the crowd (brainstorm)
Bundel de krachten met andere deelnemers en wie weet komen we op het ei van Columbus voor zwerfafval. Speciale insteek: wat zou jij leuk, nuttig of te gek vinden voor het programma van de volgende Plandeldag?

7. De koffieautomaatsessie
Ook online is contact maken en anderen ontmoeten essentieel. Geen workshop, huiswerk of to do-lijst, maar een virtuele ruimte om met andere opruimhelden uit alle hoeken van de stad te kletsen en van gedachten te wisselen.

8. Verbeter de wereld, begin met je buur
Coen Mobach, een van de kartrekkers van Kanaleneiland, gaat samen met de deelnemers op zoek naar antwoorden op vragen als: hoe kunnen we hardnekkige zwerfafvalveroorzakers bereiken?