plandelman banner 2

De zakasbak van Peukenmeisje

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt voor roken (maar da's een ander verhaal), maar óók voor peuken die op straat belanden. Het Peukenmeisje lanceerde een oplossing: een mini-asbak die gewoon in je binnenzak past.

Het zakasbakje is een afsluitbaar envelopje van 8 bij 8 cm, van binnen gevoerd met brandwerende folie. Dat betekent dat de brandende peuk er gewoon in gestopt kan worden en daar dan direct dooft. Zonder dat je dat voelt óf ruikt, want het zakje is luchtdicht bovendien. Een grote kettingroker die een plekje in het Guinness Book of Records wil veroveren kan er wel dertig peuken in proppen, maar een gewone consument komt vast wel eerder bij een prullenbak om de inhoud te legen. Deze Canadese vinding is oneindig herbruikbaar en vervaardigd van gerecycled plastic bovendien.

De eerste oplage is gesponsord door de gemeente Rheden en wordt bij de tabakverkooppunten in winkelcentrum Dieren gedistribueerd. De koper krijgt er dan gratis voorlichting bij waarom een peuk absoluut niet op straat of in de natuur thuishoort. De adviesprijs is twee euro, zodat van de inkomsten de volgende batch kan worden gefinancierd. En die krijgt dan een minder eh... lokale uitstraling en wordt mogelijk in modieus zwart uitgevoerd. Het Peukenmeisje staat overigens open voor andere designsuggesties én voor bestellingen. Die kunnen via haar Facebook en Instagram.

(En mocht je niet zo socialmedia-wijs zijn, dan mag je de bestelling ook naar mij mailen. Reken wel dan dat er bovenop de adviesprijs ook nog de kosten van een postzegel komt. Maar dat is nog steeds geen geld voor een mooiere wereld natuurlijk).