plandelman banner 2

Op de DE UTRECHTSE PLANDELDAGEN kwam een leger van lokale opruimhelden in alle hoeken van de stad in actie om de strijd met zwerfafval aan te binden. Het schattige opruimrobotje WALL-E trok drommen kids naar de Kinepolis-bioscoop, in het park Lepelenburg liep een loslopende panda te plandelen en voor het preekgestoelte van de Nicolaï-kerk werd de door kerkgangers vers verzamelde buit prominent uitgestald.

Het programma van De Utrechtse Plandeldagen was langer en rijker gevuld dan ooit, met lezingen en presentaties in diverse bibliotheken van kunstenaars en activisten. Rond en in Kinepolis Jaarbeurs Utrecht reed een echt werkende WALL-E rond, binnenin werden de bezoekers getrakteerd op gratis films en groene limo. Wethouder Susanne Schilderman plandelde op vrijdag een stukje mee op een speciale editie van de Zero Waste Wandeling en kreeg het eerste exemplaar van de Utrechtse PeukenPakker overhandigd. Eerder die week kreeg buurtheldin ’s Jean Rensing (76) uit handen van de Plandelman een gouden grijper overhandigd voor haar tomeloze inzet rond het Smaragdplein.

Op Kanaleneiland was het in zowel Noord als Zuid een waar plandelfeest, met wijkactiviteiten op diverse plekken en twee basisscholen waarvan de kids op en rond het schoolplein zakken vol zwerfafval verzamelden. De dames van What’SUP namen plandelaars mee op sleeptouw om drijfvuil uit de singel en de Oudegracht te vissen. De Utrechtse afdeling van het Wereldnatuurfonds gaf hun pandamascotte een grijpstok en vuilniszak mee op plandelpad, opruimhelden werden getrakteerd op koekjes van de Koekfabriek, poffertjes van de Wastebar, fris van fritz kola en een uniek zwerfafvalconcert van Lui uit Lunetten.

De plandelaars kleurden het Utrechtse straatbeeld dankzij de groene dresscode en virtueel met de WePlog-app. De Lunettenaren mogen na De Utrechtse Plandeldagen claimen dat ze in de groenste wijk van Utrecht wonen.  Niet iedereen wandelt of plandelt met een smartphone of een app, maar de deelnemers die dat wel deden, maakten deze maand gezamenlijk 2191 kilometer straat schoon, goed voor 1121 vuilniszakken vol.