plandelman banner 2

Onder het motto 'jong geleerd is oud níet gedaan' (het veroorzaken van zwerfafval dan) verzorgde ik een plandelles in de brugklas van het Utrechtse Technasium Gerrit Rietveld. Van het enthousiasme van deze club smelt elke leraar.

Met drie brugklassen mocht ik op stap om 'hun' snoeproute tussen school en supermarkt te onderzoeken en schoon te maken. Natuurlijk is het niet alleen praktijkonderwijs, dus vooraf presenteerde ik een heel blok theorie. En de kids kregen ook huiswerk mee naar huis: om met hun smartphone drie verschillende zwerfafvalapps te checken (Litterati, Plastic Avengers en WePlog) en om na te denken over mogelijke oplossingen en bronaanpak.

Wat vooral opviel? Het enthousiasme van deze jonge honden, maar ook de kennis en het bewustzijn. Hoewel er maar al te vaak en lang niet altijd terecht met een beschuldigende vinger naar deze doelgroep wordt gewezen als het gaat over zwerfafval, leek deze lichting het eigenlijk beter te snappen dan veel oudjes. En dat geeft hoop voor de toekomst!