plandelman banner 2

Als cadeau voor de (honderd)jarige gemeente maakten vrijwilligers en groepen dit weekend meer dan 100 straten schoon in de zes Renkumse dorpen. Met meer dan 250 deelnemers werd niet alleen het beoogde aantal straten, stoepen en paden ruimschoots gehaald, ook de totale buit was imposant. De gemeente zei naar schatting 100 vuilniszakken vol zwerfafval opgepikt te hebben die dag.

De 1ste Renkumse Plandeldag scoorde prachtige rapportcijfers. Meer dan 100 straten, stoepen, pleinen en paden werden opgeschoond. De gemeente, die na afloop van deze massale schoonmaakactie de verzamelde oogst oppikte en afvoerde telde in totaal 100 vuilniszakken vol. Het werkwoord 'plandelen' (wandelen + plastic plukken) is sinds dit weekend nóg meer ingeburgerd in Renkum en omstreken.

Op de dag liep een aantal plandelaars met de speciale WePlog-app, die de gelopen route in kaart brengt. Uit de zo verzamelde data blijkt dat die deelnemers samen meer dan 295 kilometer schoonmaakten. Daarmee steeg het netheidspercentage van de gemeente Renkum van 8 naar 21 procent.

3D weergave Renkum eindstand fotor 2023062592517

De dag ging voortvarend van start, met vroege vogels die de tropische temperatuur voor wilden zijn. De zwerfafvalbrigade Jufferswaard startte om 8:30 bij de Plus in Renkum terwijl leden van de brigade Oosterbeek begonnen aan de plandeltocht naar Wolfheze. Daar was om 10:00 uur het officiële startpunt, met burgemeester Agnes Schaap en heel veel vrijwilligers.

Openingsfoto Wolfheze 1ste Renkumse Plandeldag Fotocredit Lex Schruijer fotor

Foto: Lex Schruijer

In Kultuurwerkplaats Oosterbeek werden speciale films vertoond, gratis toegankelijk en in de bibliotheek Renkum vielen kinderen met Plandelbingo in de prijzen. Groep 7 en 8 van basisschool de Dorendal maakten de route en het eigen schoolplein schoon én versierden de straten met kleurrijke krijt-aanmoedigingen voor de zwerfafvalrapers. Plaatselijke afdelingen van de Rotary en de Lions en wandel- en hardloopvereniging Onder Ons droegen ook hun steentje bij.

PHOTO 2023 06 24 18 16 36 renkumse plandeldag aanhangwagen vol

De Plandelman: "De P was vandaag vooral van positiviteit. Bij zowel de vele deelnemers als de mensen die ze aan het werk zagen en trakteerden met een duimpje omhoog of een 'goed bezig'. De resultaten overtroffen mijn verwachting. Ook supermooi zijn de signalen van de zwerfafvalrapers dat ze op deze dag merkten dat onze omgeving steeds schoner lijkt te worden. Vele handen maken licht werk, dus wat dat betreft hoop ik dat door meer mensen gegrepen zijn door het plandelvirus. Want natuurlijk kun je van élke dag een Plandeldag maken."