plandelman banner 2

Op zaterdag 6 juli is het Plastic PeukMeuk in Nederland. In het hele land komen opruimhelden dan in actie om peuken te rapen én te tellen, van Amsterdam tot Apeldoorn en van Vlissingen tot Vlieland. Dat is broodnodig, want het sigarettenfilter is met afstand het meest gevonden en giftigste stuk zwerfafval.

Uit onderzoek van CE Delft blijkt dat één enkele peuk tot 1000 liter water kan verontreinigen. Dagelijks belandt er op de Nederlandse straat en in de natuur een vrachtwagenlading vol aan peuken. PeukMeuk wordt al sinds 2019 georganiseerd door het Plastic Peuken Collectief, met Het Peukenmeisje Bernadette Hakken als boegbeeld. Dit jaar komen in meer dan 50 Nederlandse steden en dorpen en ook in het buitenland rapers in actie die zo een politieke oplossing willen afdwingen. De beweging groeit, maar dat geldt ook voor het aantal gerapporteerde peuken: vorig jaar stond de teller na de actiedag op 600.000 peuken, dit jaar verwacht de organisatie die trieste score ruimschoots te overtreffen.

In Nederland is Het Peukenmeisje al jaren het icoon achter deze antifiltercampagne. Zij vindt opruimheld Plandelman daarbij aan haar zijde. Vorige week deelde ze met hem op De Utrechtse Plandeldagen gratis houten peukenpakkers uit, en beiden komen op PeukMeuk-dag opnieuw in actie. En zij niet alleen, want uit alle hoeken van het land stromen de aanmeldingen binnen. Op de deze interactieve Google Map zie je waar initiatieven aan de slag gaan.

Plandelman gooit de Peuk erin:
do 4 juli, Vredenburg Utrecht, 10:00-12:00 uitdelen PeukenPakkers
vr 5 juli, Zoomerij Renkum, 15:30-16:30 Peukensafari
za 6 juli, Neude Utrecht, 11:00-13:00 De Peuk Erin